BOLOJAN, EX-PRIMARUL NR.1, A VENIT LA BUZAU SA SUSTINA REFERENDUMUL

Ilie Bolojan, fost primar al Oradei pentru 3 mandate, actualmente președinte al Consiliului Județean Bihor, a venit, miercuri, la Buzău, pentru a susține proiectul inițiat de primarul Toma prin care încearcă alipirea comunei Țintești de municipiul Buzău. În cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o, Bolojan a explicat printre altele, de ce a bătut atâta cale, de la Oradea până la Buzău, ce stă în spatele gestului său, de ce îl susține pe Toma, dar și, foarte interesant, a dezvăluit și greșelile pe care le-a făcut în urmă cu 5 ani când a încercat, fără succes, să unească o localitate apropiată de orașul Oradea.

Punctual, Ilie Bolojan, a explicat de ce a venit la Buzău, cu câteva săptămâni înainte de referendumul lui Toma:

”Sunt trei motive pentru care am venit la Buzău:

1. Pentru a susține un proiect de dezvoltare locală în care cred și care sunt convins că în anii viitori își va dovedi justețea în dezvoltarea municipiului Buzău si a zonei metropolitane.

2. Sunt prezent aici din respect pentru locuitorii Buzăului. (..) Dacă de prezența mea se leagă venirea la urne a măcar unui buzoian înseamnă că mi-am făcut treaba.

3. Din respect si prietenie pentru domnul Toma.”

Apoi, Bolojan a vorbit despre cei 3 ”D”  care contribuie la dezvoltarea unei comunități: ”densitate”, ”divizare” și ”distanțare”, explicând punctual de ce e nevoie de referendum pentru ca Buzăul să aibă șanse mai mari de succes în  implementarea unor poiecte în sprijinul oamenilor.

” Regulile sunt clare: cu cât ești mai apropiat de o zonă care se dezvoltă, cu atât te dezvolți mai mult. Miza în dezvoltare e să micșorezi distanțele față de zonele care sunt dezvoltate.  Vestul României e ușor mai dezvoltat decât estul, nu pentru că administrația e mai bună, ci pentru că suntem mai aproape de vestul Europei, ceea ce ne-a asigurat un flux mai mare de investiții străine.  Al doilea punct e densitatea: toate studiile arată că în general cu cât o localitate e mai mare cu atât productivitatea și câștigurile sunt mai mari. Al treilea e divizarea:  s-a constatat că, cu cât un teritoriu, o comunitate, e mai divizată, cu atât apar bariere în calea dezvoltării. Vrei sa faci un proiect care tranzitează teritoriul a 3-4 unități administrativ teritoriale, dacă ai un primar nepriceput într-o colectivitate și un consiliu care nu înțelege miza unui proiect, acesta se întârzie,  se pierde mult timp. Îl felicit pe domnul Toma pentru că a reușit să convingă o primărie care are graniță administrativă cu Buzăul să susțină aceasta fuziune, că nu e puțin lucru ca un primar sa accepte să renunțe la mandatul pe care l-a câștigat. Sunt un susținător al acestor proiecte de metropolizare a României, de extindere a orașelor din România”.

Susținător al referendumului de la Buzău, Ilie Bolojan a explicat și de ce demersul său de acum 5 ani, de a uni comuna Sînmartin cu orașul Oradea, a eșuat. Mai exact, s-a concentrat pe campania din comuna rurală și nu pe cea din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings