BIGIU SPUNE TOT

Interviu cu branula la mana stanga

  După sase luni de la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean, liberalul Cristinel Bîgiu a vorbit, mi-a acordat un interviu pentru emisiunea TARANE, MARIA TA !, emisiune difuzata pe postul de televiziune regional TV Sud-Est. Este pentru prima data cand un presedinte de consiliu judetean, la putin timp de la preluarea mandatului, vorbeste despre planurile de viitor legate de dezvoltarea judeţului. Desi nu era intr-o forma deosebita deoarece efectua un tratament si la mana stanga purta o branula, economistul Bagiu a acceptat sa le vorbeasca buzoienilor si sa le promita ca viata lor se va schimba in bine dupa expirarea primului sau mandate la conducerea consiliului judetean. Primul presedinte liberal de dupa 89 si cel mai tanar diriguitor de consiliu judetean si-a propus sa faca in patru ani cat nu s-a facut in ultimii 23. In cele ce urmeaza puteti lectura partea scriptica a interviului difuzat duminica, de la ora 12.00 pe postul regional de televiziune TV Sud Est.

1. Domnule Presedinte, ati fost ales in vara anului 2012. Ce ați făcut de când ați preluat mandatul ?
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să identificăm situația clară a proiectelor care erau în derulare și să inventariem nevoile pe care Buzăul le are în acest moment.
Un lucru important pe care le-am realizat a fost să asigur în cadrul Consiliului un consens politic în rândul consilierilor județeni, indiferent de coloratura politică, pentru că proiectele pe care trebuie să le implementăm sunt proiecte nu pentru un partid sau altul ci pentru Buzău și pentru buzoieni.
În această idee a fost repartizat și bugetul, oamenii nu trebuie dezavantajați pentru că au primar PNL, PSD, PDL sau PP-DD.
În momentul în care conduci o administrație, te interesezi de problemele din localități. Unul dintre principalele lucruri pe care l-am promis a fost crearea locurilor de muncă. Fără a avea infrastructură nu vor veni investitorii.
Până acum am avut rezultate în ceea ce privește reabilitarea infrastructurii, care este și una dintre prioritățile mandatului meu. Avem proiecte finalizate sau aproape de finalizare cum e cazul drumurilor Tisău – Monteoru sau Mihăilești – Mărgineanu.
Avem un județ extraordinar de frumos, dar din pacate este foarte greu să ajungi în anumite zone.
Am adus fonduri pentru alimentare cu apă la Pogoanele, la Costești și la Balta Albă, singura localitate din județ care nu avea alimentare cu apă.
Există de asemenea în acest moment 20 de proiecte prinse în plan la Ministerul Dezvoltării care sunt în fază de derulare.

 

2. Care este situația pe care ați găsit-o la Consiliul Județean în momentul preluării mandatului ?
Cred că cel mai important este să ne gândim la ce putem să facem pentru județ din acest punct înainte și să facem în așa fel încât buzoienii să aibă condiții mai bune de trai. Pot să vă spun că situația Buzăului nu este una extraordinară și că avem foarte mult de lucru.
Unul dintre lucrurile care m-au surprins a fost că în Consiliul nu exista o evidență la nivelul județului a proiectelor care sunt în derulare lucru care poate crea confuzie în condițiile în care sunt proiecte care nu se desfășoară direct prin Consiliul Județean ci prin ministerele competente.
În acest moment lucrăm la o bază de dată a proiectelor în curs de derulare și a proiectelor depuse pentru că mi se pare normal să avem o situație clară pentru a putea gestiona corespunzător resursele și pentru a trece cât mai repede la faza de implementare.
Intenția mea este să finalizăm această bază de proiecte până în momentul în care se va vota bugetul pentru că trebuie să realizăm alocările bugetare în funcție de necesitățile fiecărei comunități.
O altă situație pe care am găsit-o la preluarea mandatului a fost cea a maternității care în acest moment nu este funcțională dar vă asigur că este o prioritate a mandatului meu.

 

3. Care sunt prioritatile dumneavoastra pentru urmatorii 4 ani?
Prioritatea mea principală este crearea locurilor de muncă pentru buzoieni. Un loc de muncă bun înseamnă un venit sigur și un viitor mai bun pentru familie și pentru copiii noștri.
Majoritatea tinerilor din Buzău pleacă spre București sau alte centre universitare și rămân acolo definitiv.
Sunt tată și îmi doresc ca fata mea să aibă o alternativă viabilă și să vină să lucreze în Buzău. Îmi doresc același lucru și pentru restul tinerilor buzoieni care acum fie lucrează în București fie lucrează în altă țară.
Pentru a putea crea locuri de muncă trebuie să avem câteva condiții elementare de infrastructură și când spun infrastructură nu mă refer numai la drumuri bune ci și la canalizare, alimentare cu apă și energie. Aceste lucruri ar trebui să fie normale dar Buzăul din păcate are încă deficiențe în acest sens.
Am de asemenea în vedere demararea lucrărilor pentru un Parc Industrial în acest an care ar însemna pe de o parte locuri de muncă și pe de altă parte dezvoltarea infrastructurii.

 

4. Spuneti ca doriti sa construiti un parc industrial la Buzau. De ce considerati ca are nevoie judetul de un asemenea proiect, ce ar presupune acesta din punct de vedere al infrastructurii și ce beneficii ar aduce județului ?
Am început deja discuțiile atât cu investitori străini cât și cu investitori autohtoni care și-au exprimat dorința de a veni la Buzău datorită poziției strategice a județului nostru care se află aproape de București și este și un punct important de tranzit către zona Moldovei.
Am identificat până acum 3 locații în care ar putea fi amplasat dar pentru ca acest proiect să fie implementat trebuie să avem mai întâi toate condițiile necesare pentru funcționare și mă refer aici la gaze, apă, canalizare și curent electric.
Fabrici noi înseamnă bani la buget local care pot fi apoi direcționați către zonele de interes strategic și înseamnă noi locuri de muncă pentru buzoieni.
Parcul industrial va fi prins în bugetul acestui an pentru că este unul dintre proiectele importante pentru comunitate și pentru dezvoltarea județului.
Vom încerca să atragem pentru acest proiect fonduri europene iar dacă acest lucru nu va fi posibil, vom realiza lucrările prin fonduri proprii în așa fel încât să intrăm cât mai repede în faza de implementare.
Parcul Industrial de la Ploiești este un exemplu de success și cred că Buzăul va fi următorul din acest punct de vedere. Putem face și noi un astfel de parc, îmi pare rău că nu s-a făcut până acum, dar în 2-3 ani putem avea și noi o astfel de zonă.
Sunt foarte multe firme care vor să vină la Buzău, dar consideră că terenul și utilitățile sunt scumpe. Când vorbim de parc industrial, vorbim de o suprafață pe care să aducem utilități.
Dacă, de exemplu, vine un depozit medicamente, trebuie să aducă utilități. Firma își face un calcul: mă costă atât energia, atât gazele, atât chiria. Ce să fac? Vin la Buzău sau mă duc în alt județ unde am toate aceste facilități? Sunt județe care facut acest lucru și au adus investitori. Aceasta înseamnă impozite, forță de muncă pentru județ.
Ați trecut și pe lângă Focșani și pe lângă Ploiești și ați văzut cum s-au dezvoltat aceste zone. Trebuie să convingem investitorii să vină în Buzău. Încercăm să atragem fonduri europene pentru această investiție.
Va trebui să ne promovăm prin ambasade, ministere, să convingem oamenii să vina în Buzău. Sunt firme străine care trimit permanent solicitări de spațiu pentru a-și instala unitățile de producție sau depozitele.

 

5. Ce doriți să faceți din punct de vedere al infrastructurii?
Majoritatea drumurilor sunt într-o stare mediocră sau chiar proastă și au nevoie de investiții.
Concret, în perioada următoare intenționez să mă implic în finalizarea lucrărilor Podului de la Vadu Pașii. Promisiuni au existat, dar problema a fost pasată. În ultimele săptămâni am avut discuții cu Ministrul fondurilor europene, domnul Eugen Teodorovici, referitoare la acest subiect. Sunt convins că îl vom face într-o perioadă scurtă. Pentru micul trafic este foarte bun și necesar acest pod.
De când am venit la Consiliul Județean, s-a dat drumul la Chirlești și Măgura, s-au aprobat două proiecte de mare interes, și anume Râmnicu-Sărat – Buda și Gura Teghii – Lopătari, în cadrul unei investiții de 1.100 de miliare de lei. La nivelul anului trecut toate investițiile CJ au fost de 320 de miliarde de lei.
Infrastructura e un capitol deosebit de importantă. A fost o perioadă în care drumul spre Brașov nu era practicabil. După ce drumul a fost redeschis, zona a început să meargă mai bine. Magazinele merg mai bine, s-au deschis 1-2 pensiuni.
6. Tot din punct de vedere al infrastructurii, ce altceva în afară de drumuri vreți să mai faceți ?
Îmi doresc ca fiecare localitate din județ să beneficieze de canalizare și cred că e momentul să facem acest lucru într-o ordine normală. Nu trebuie să mai existe așa cum s-a întâmplat în trecut, situații în care întâi s-au efectuat lucrări de asfaltare și apoi a fost nevoie de spargerea sfaltului pentru lucrări de canalizare.
Trebuie să avem o viziune coerentă din acest punct de vedere și cred că avem nevoie de o nouă strategie de dezvoltare. Cea existentă în acest moment este depășită și nu are legătură cu faptul că noi buzoienii ne dorim un județ modern în care să existe condiții normale de trai.
Vreau, de asemenea, să facem o piață agroalimentară, cum este cea de la Cosereni. Noi nu avem un cadru organizat în care agricultorii să vină să-și vândă produsele. Avem și noi vinete, gogoșari, roșii. Este păcat să cumpărăm din altă parte.
Primaria Glodeanu pune la dispoziție terenul. Întâi vreau să facem piața, iar apoi poate facem și un depozit. La Pogoanele vrem să facem siloz pentru cereale.
Proiectele noastre pleacă de la nevoile oamenilor, au apărut în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu anumite categorii profesionale, în urma consultărilor pe care le-am avut cu oamenii, în teritoriu.

 

7. Cum funcționează alianța USL la Buzău ?
Alianța USL la Buzău funcționează și cred că este un lucru pe care toată lumea l-a observat. Nu aș vrea să vorbesc despre situații din trecut ci să vă spun că în momentul în care domnul Boșcodeală a câștigat primăria Buzău iar eu Consiliul Județean, USL a început să funcționeze.
Fiecare dintre noi își cunoaște rolul și am colaborat foarte bine pe proiecte care sunt necesare și benefice județului.
Am colaborat foarte bine și la alegerile recente unde Buzăul a ieșit printre primele județe pe țară. Am câștigat toate mandatele de parlamentar cu scoruri foarte mari.
Am înțeles cu toții că USL-ul este o construcție politică făcută pentru români și implicit pentru buzoieni, au fost lăsate în spate toate problemele, am făcut și vom face în continuare o echipă bună pentru Buzău și pentru buzoieni.

 

8. Cum vă înțelegeți cu primarul Constantin Boșcodeală ?
Avem o relație normală, de respect reciproc și colaborare. Au fost proiecte la care am colaborat foarte bine și sunt sigur că vor fi în continuare proiecte la care vom colabora.
Unul dintre aceste exemple este viitorul Parc Industrial, care poate fi amplasat în apropierea orașului Buzău și mi se pare normal să avem o colaborare în acest sens.

 

9. Există în acest moment un zvon legat de dorința dumneavoastră de a candida la Primăria Municipiului Buzău. Aveți în plan un asemenea lucru?
Acum 7 luni am candidat la Președinția Consiliului Județean. Am suficient de multe proiecte la nivelul județului încât să mă gândesc la altceva.
Primăria Buzăului nu este o prioritate pentru mine, în schimb proiectele județene, dezvoltarea Buzăului și crearea de noi locuri de muncă pentru buzoieni reprezintă priorități pentru care am în vedere luarea unor măsuri în cel mai scurt timp posibil.

 

10. Motivul pentru care v-am întrebat acest lucru este pentru că în acest moment se vorbește foarte mult despre regionalizare. Cum se prezintă lucrurile în perspective regionalizării pentru dumneavoastră ? Veți pierde funcția ? Veți pierde din atribuții ?
Atribuțiile Consiliului Județean vor fi în principiu aceleași din punct de vedere administrativ. În acest moment legea nu este finalizată dar pot să vă spun cu siguranță că la nivel de județ, ceea ce ne interesează din punct de vedere al priorităților locale, va trece tot prin Consiliul județean
Încă nu este clar în acest moment care va fi forma de regionalizare, dacă se va opta pentru 8 regiuni sau pentru 12 regiuni. Ce știu foarte clar însă este faptul că județele vor rămâne, iar rolul principal al regiunii va fi acela de atragere a fondurilor europene și de diminuare a inegalităților de dezvoltare dintre județe.
Este un lucru bun faptul că se va produce această regionalizare mai ales dacă ne uităm la exemplele celorlalte țări europene unde acest model a fost implementat cu succes.
Sunt multe aspecte care sunt încă în dezbatere. Până la momentul luării unor decizii concrete în acest sens cred că trebuie să ne gândim mai degrabă la faptul că nu avem suficiente școli, că oamenii nu beneficiază de îngrijire medicală de bază în fiecare localitate și trebuie să ne concentrăm pe proiectele pe care le avem în acest moment, proiecte care așa cum am mai spus să ducă la dezvoltarea Buzăului și la crearea de noi locuri de muncă pentru buzoieni.

 

11. Ați redeschis Bazinul Olimpic din Buzău. Aveți date referitoare la activitatea avută, de la redeschidere și care sunt planurile legate de Bazin în perioada urmatoare ?
De la redeschiderea bazinului, circa 3.200 de adulți și copii au beneficiat de facilitățile oferite de această unitate. Dintre aceștia, mai mult de jumătate sunt copii care au venit la înot prin intermediul școlilor. Acesta a fost, încă de la început, și obiectivul nostru numărul unu: să îi aducem pe copii la înot, pentru că o viață activă este o viață sănătoasă. Totodată, mă bucur că și adulții au manifestat interes pentru sport, aceștia beneficiind și de serviciile conexe oferite de bazin, precum saună sau masaj.
În acest moment exită un parteneriat între firma care deține bazinul și Consiliu iar intenția noastră este fie să prelungim acest contract fie să preluăm în administrare Bazinul pentru că îmi doresc ca el să fie al buzoienilor. Nu se pune problema închiderii lui în condițiile în care reprezintă un punct de interes pentru cetățeni, pentru Buzău și nu numai.
Este o oportunitate pentru copiii din Buzău care vor putea sa învețe să înoate, să facă mișcare, să trăiască sănătos și chiar să facă performanță. Este de asemenea o locație în care orice buzoian, indiferent de anotimp va putea să meargă.
Nu foarte multe județe din România se pot lăuda cu așa ceva și cred că noi ar trebui să fim mândri de asta. De asemenea îmi propun ca în viitor să fim gazda mai multor concursuri de natație și Buzăul să ocupe un loc important pe hartă în lumea sportului.
Bazinul Olimpic este un bun al comunității. Ideea redeschiderii lui mi-a venit în campanie, din discuțiile purtate cu cetățenii.
12. Revin la un lucru pe care l-ați menționat la începutul dialogului nostru. Care este situația Maternității? Va funcționa vreodată ?
Cunosc foarte bine situația Maternității vechi, care funcționează în acest moment și unde sunt condiții insalubre. Cu siguranță cu toții ne dorim pentru soțiile noastre să nască într-o maternitate cum este cea nouă și unde condițiile sunt cu mult mai bune.
În momentul preluării mandatului, am descoperit că Maternitatea cea nouă a fost inaugurată cu aparatură închiriată în condițiile în care facilitate nu era funcțională, încă se montau prize și încă se văruia la etajele 3 și 4. Am luat măsura rezilierii contractului de închiriere al aparaturii care era de aproximativ 50 000 de euro în acel moment.
Există un studiu de fezabilitate care ne arată că dotarea maternității ne-ar costa aproximativ 9 milioane de euro și nu avem posibilitatea să cumpărăm din fonduri proprii aparatura medicală, în condițiile în care 9 milioane de euro este capacitatea maximă de creditare a întregului județ.
Maternitatea așa cum spuneam este o prioritate a mandatului meu, motiv pentru care am purtat deja o discuție cu domnul ministru Nicolaescu pentru a o transforma într-o maternitate regională în așa fel încât să existe susținerea financiară funcționării ei și doamnele din Buzău să poată naște în cele mai bune condiții.
13. Când va fi gata bugetul și care vor fi prioritățile de alocare a fondurilor ?
Nu putem vorbi deocamdată despre o dată sigură de finalizare a bugetului pentru că el nu a fost încă validat de către Guvern și Parlament.
Așa cum vă spuneam și ceva mai devreme facem o inventariere a nevoilor județene pe care le vom include în proiectul de buget.
Prioritățile vor fi crearea de noi locuri de muncă pentru buzoieni, îmbunătățirea condițiilor de infrastructură și atragerea investitorilor străini și autohtoni pentru înființarea unui Parc Industrial în Buzău.
Vor exista de asemenea alocări bugetare către celelate sectoare la fel de importante pentru buzoieni, cum ar fi sănătatea și educația.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings