Atenție, șoferi! Judecatoriile va asteapta!
Odata cu campania electorala, la nivel national se declanseaza si campania de „recoltare a permiselor” pentru cei aflati la volan si incalca prevederile OG 11/2019
Pe scurt, iata ce prevede respectiva OG:
„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, arată OG nr. 11/2019.
Potrivit actului normativ, încălcarea acestei noi reguli se va sancționa, începând din 12 octombrie, cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și patru puncte de penalizare. Suplimentar, OG nr. 11/2019 prevede că, în cazul în care încalcă și o regulă de circulație rutieră, șoferii care mânuiesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.
Vor fi amendați și conducătorii de vehicule „pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere” și care manevrează telefonul sau alt dispozitiv mobil în timp ce conduc un vehicul (bicicletă, trotinetă, căruță etc). Aceștia vor fi putea primi amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Actualele reguli privind utilizarea telefonului mobil vizează conducătorii tuturor categoriilor de vehicule, dar sunt sancționați doar conducătorii de autovehicule. Şoferii pot folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, dar cu condiția ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip „mâini libere”.
Foarte putini dintre cei aflati la volan sunt constineti de urmarile unei secunde de neatentie. Foarte putini dintre cei care diriguesc circulatia pe drumurile publice din Romania cunosc faptul ca principala cauza a producerii evenimentelor de circulatie este de fapt neatentia in conducere. Cei mai multi, cand se afla in fata unei camere de filmat, arunca vina pe viteza fara sa stie de fapt ca viteza este o componenta a neatentiei in conducere. Candva… era sustinut un slogan:”Fii prudent si pentru altii!” Sloganul nu se mai aplica in subconstient nici pentru propria persoana, iar in cazul unui eveniment rutier se vorbeste despre zeci de motive, numai cele reale sunt ocolite. Abia in instanta judecatorul, cu greu, mai face lumina.
Despre acest subiect, specialistii au vorbit in detaliu, au scos de sub tipar foarte multe volume, insa auditoriul este limitat: experti si avocati. Restul…ce vrea Domnul!
Faptul ca de astazi intra in „paine” OG 11/2019, este benefic pentru toti cei aflati in trafic, referindu-ma atat la soferi, cat si la pietoni, biciclisti ori carutasi si, nu in cele din urma, la cei care trebuie sa aplice legea. Pentru ca, din doua masini inscriptionate si cu girofarul pe plafon, cel putin una este condusa de un vorbitor la telefon. Mai mult, cu cateva zile in urma, in timp ce eram oprit la un semafor de pe Spiru, am ramas interzis cand, din sens contrar, a trecut senin pe „rosu” un sofer imbracat in uniforma, cu mana dreapta pe volan si stanga infipta in telefon…
Spuneam ca respectarea OG 11/2019 ar trebui sa fie prima chestie la care sa ne gandim atunci cand pornim cu masina din loc. Sper ca cei care uitat de prevederile Ordonantei sa fie cat mai putini, iar sanctiunile aplicate si mai putine. Si asta pentru ca incalcarea OG 11/2019 este greu de probat! Soferul nu recunoaste fapta si nu semneaza procesul verbal, agentul va apela la un martor, de regula un taximetrist, care sa semneze pe procesul verbal si…urmeaza contestatia in instanta, termene, martori si avocati. Timp pierdut, bani cheltuiti, nervi si stres pentru… un mesaj care mai putea astepta cateva minte! Oare se merita?