ALTA DRAGAICA…SI-ATAT!
Târgul Drăgaica si-a deschis porţile. Practic s-a dat startul la negot. Am putea spune ca unii deja au furat startul. Poate ca multi se intrebau de ce avem un cort la XXL – cu oferte de stors banii, in aceeasi perioada cu Dragaica. Raspunsul este unul simplu. De la corturi, unde s-a facut o testare a preturilor, comerciantii trec podul la Dragaica. Asadar de sambata, de la ora 12.00, buzoienii au luat contact cu Dragaica. Mai intai a fost un spectacol folcloric, al cărui cap de afiş, in acest an, a fost Constantin Enceanu alături de care, pe scenă au urcat artistii Centrului Judeţean de Creatie. Apoi politicienii nostri s-au dat in barci, au privit lanturile si vata pe bat, dupa care s-au impartit intre micii lui Mitica Ispas si cei ai lui Bilghiru. Anul acesta, taxa de intrare este la fel ca cea din 2013, adica de 2 lei, exceptand pensionarii, copiii sub 14 ani, elevii, studentii, militarii in termen, veteranii si vaduvele de razboi.
Ca de fiecare dată, şi în acest an „Drăgaica” reuneşte sute de comercianţi, vânzători de chilipiruri şi nu numai, comedii şi alte locuri de distracţie şi celebrele terase cu mici şi bere.
Targurile, balciurile si iarmaroacele de Dragaica erau prilejuri nimerite pentru negot, petreceri si distractii organizate in a doua jumatate a lunii iunie, in perioada solstitiului de vara, cand se celebra Dragaica, zeita agrara, protectoare a holdelor semanate si a femeilor maritate. Din manifestarile cultice campenesti la care participau locuitorii din aceeasi zona geografica, zilele Dragaicei sau Sanzienele au devenit, de-a lungul timpului, renumite targuri, balciuri si iarmaroace. Numele lor amintesc evolutia istorica a scopului intrunirilor: praznuirea divinitatii agrare (Dragaica, Sanziana), ocazii de intalnire si cunoastere a tinerilor in vederea casatoriei (Targul de Fete de pe Gaina) si de vanzare a unor produse (Targul Cireselor din Blaj, Targul Cepselor din Lapus). Spre deosebire de nedeile sau santiliile carpatice care erau dedicate in luna iulie unui zeu solar si pastoral targurile Dragaicei erau dedicate in luna iunie Marii Zeite neolitice, lunara si agrara. Cele mai vestite targuri de Dragaica sau de Sanziene se tineau la Buzau, Focsani, Buda (jud. Vrancea), Ipatesti (jud. Olt), Pitesti, Campulung Muscel, Carbunesti (jud. Gorj), Brosteni (jud. Mehedinti), Giurgeni (jud. Ialomita), Colentina (jud. Ilfov), Blaj, Asuajul de sus (Maramures), Muntele Gaina (Apuseni) si altele.